Pr | An | Tr | Kt | Pn | Št | Sk | 01 |
---|---|---|---|---|---|---|
02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 |
09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
„Prie kulinarinio paveldo stalo“: dokumentų paroda
Parodos data 2023-05-02 – 2023-06-12
Sukurta 2023-05-02
Atnaujinta 2023-05-02
Adresas J. K. Chodkevičiaus 1B, Kretinga
Parodos vieta Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešoji biblioteka, I a. erdvės
Bibliotekoje parengta dokumentų paroda „Prie kulinarinio paveldo stalo“, kviečianti prisiminti valgio gaminimo, vaišinimo tradicijas ir tik lietuvių tautai būdingus patiekalus.
Kulinarinis paveldas yra nematerialus paveldas. Svarbiausia jo dalis – tradicija. Lietuvos kulinarinis paveldas yra unikalus ir išsiskiriantis iš kitų Europos kraštų kulinarinio paveldo internacionaliniu virtuvių charakteriu bei tarpusavio įtakomis. Lietuviai iki mūsų dienų išlaikė ne tik savaimingas, viena nuo kitos regimai skirtingas regionines virtuves su savo valgiais, bet ir bendrus tik lietuvių tautai būdingus etninius patiekalus, kurių kulinarinės tradicijos, gamybos, valgymo, vaišinimo būdai siekia tūkstantmečius. Rekonstruodami praeities virtuvę, galime užduoti klausimą: kokia tai virtuvė – valstietiška, miestietiška ar didikų, kasdienė ar šventinė.
Parodoje pristatomi leidiniai, kuriuose rašoma apie Lietuvos ir Žemaitijos kulinarinį paveldą bei pateikiama informacija apie Kretingos krašto kulinarinio paveldo puoselėtojus.
Dokumentų paroda „Prie kulinarinio paveldo stalo“ yra projekto „Elektroninio leidinio „Kretingos krašto enciklopedija“ kūrimas ir turinio sklaida“ dalis.
Parodą parengė Kraštotyros ir informacijos skyriaus vedėja Laima Jonauskaitė ir vyresnioji bibliotekininkė Rita Vaitkienė